Pages

Saturday, 28 November 2009

Beras

Kali ni nak cerita pasal beras lagi....Bebaru ni kami jumpa beras KoshiHikari jenis 'Shinmai' tapi harga lebih kurang sama dgn beras yg kami biasa makan.Tapi ini bukan la dari Uonuma yg glamer tu, tapi dari Toyama-Ken..

Waaaaa....mmg lain rasanya dari beras2 Jepun yg sebelum ni.Berasnya gemok2, lebih lembut dan lebih sedapppppp...Kebiasaannya kalo masak beras Jepun mmg kurangkan air dan beras yg ni bila kurangkan air, gebu2 jadinya dan takde la lembik sgt.

Dan tentunya kalo buat onigiri memang ummppphhhh!!!!Tapiiiiiiii kalo buat nasi goreng tu mmg tak best ler!!!!




Weekend lepas masa jalan2, jumpa corner buku murah...so, kids dapat la buku macam kat bawah ni...Mak dia pon 'sambar' juga satu buku....buku applique ;D

4 comments:

  1. kelakar lah baca part ttg "buat nasi goreng tu mmg tak best ler" hihihi

    Nak makan beras Jepun kat sini, mahalnya especially bila dah start fussy pasal beras. Beras brand Sumo tak sedap sangat tapi itulah yang paling murah. huhuhu

    ReplyDelete
  2. Waaa...best betul nama...brand Sumo...hehehehe
    mmmm mmg tak best kalo buat nasi goreng guna beras Jepun..itu mmg takleh nak dinafikan.lagi2 kalo guna nasi panas

    ReplyDelete
  3. Su,
    Brand Sumo tu actually beras calrose california. hihi

    Nak beli Nishiki ke, Komachi ke... mahal!

    ReplyDelete
  4. belikan saya satu kampit blh x?? hehehe

    ReplyDelete