Masa kat Malaysia, rata-rata cuma memasak bila Sabtu&Ahad je...Almaklumlah, duduk dgn mertua, biasanya mmg balik kerja dah siap la semua...tinggal N-G-A-P je...hehehe
Bila datang Jepun ni, semua pon kena lah buat sendiri semula.
Waktu tu seperti biasa la, bila ada baby, terhad la sket pergerakan...
Masa di dapor pon amat terhad...tapi, memasak tu takde la terasa susah sgt sbb byk makan yg bakar2 atau sup2...
Selain tu, cara mak seperti lada blend sentiasa ada dalam peti ais....ikan bilis semua dah siap kopek, lada kering yg blom belnd semuanya dalam keadaan dah buang biji etc mmg sangat-sangat MEMBANTU...
Selain tu, kalo dalam freezer lak...ikan mesti dah siap siang, ayam dah potong...daging pon biasanya dah rebus siap2..
Dalam masa yang sama, memikirkan camner nak bagi cepat siap keje kat dapo...
Kemudian, wujud la bawang besar, bawang putih, halia, ikan bilis yang dah siap blend dalam peti ais...biasanya buat untuk stok seminggu...
Idea ni mmg sgt sesuai terutama sekali bila dah masuk musim panas bilamana barang mentah cepat rosak...takde lagi kisah bawang kluo akar atau halia kecuuutt.
Kengkadang tu kentang pon rebus siap2, then masuk freezer...carrot pon sama kalo ada SPACE dalam freezer ku yang comel ituu.
Bebaru ni, masa dalam satu rancangan memasak kat TV, chef tu ada tunjuk peti ais dia..
mak aiiii....semuanya frozen...
carrot, labu, spinach dan sampaikan bawang yang dah tumis pon ada..
fuuuuhhhh....
tetiba terpikir lak melampau tak kalo tumis pes kari or masak pedas siap2...then frozen kan???
6 comments:
bagus cara-cara tu. :)
Tapi bila Su set aside masa men"blend" & mengopek segala benda tu?
Lina,
Biasanya buat weekend...kalo tak pon, masa nak masak tu, blend banyak sekali...luckily kat sini cuma ada bawang besar je...takde bawang merah mcm kat mesia yg kecik2 tu...;D
abes time nak defrost plak.. tak amek mase ke.. wa tak ske microwave... heheh.. aku ske lada diblend je dulu... beli ikan bilis yg dah kopek.. bwg n garlic mmg bli dah siap kopek... sian kat mak terkial2 nak kopek bwg nak masak utk anak2 dia yg besar gedabak nih.. kakakak... yg penting ade stock pati ayam, pati ikan bilis n cukup rase.. byk kegunaannya... bwh merah.. memang lama tak bli.. tumis pakai bwg besar yg kaler merah tuh jek... boleh aje...
ayang,
tak perlu defrost...
contohnya kalo kentang or carrot nak masuk dalam kari/sup...masuk je keras kejung...
*bawang blend etc tu tak frozen ler..bubuh dalam peti ais je*
bagus jugak cadangan ni.. boleh dicuba.. tapi takutnya... semua brg dah ready dalam peti ais.. tapi.. masaknya idak.. huhuhuhu.. apa jadinya tu.. hehehehe
Ayu PG,
Korang ada maid kan??
Kalo ada maid, takyah ler...kang takde keje lak pulak maid tu.
Post a Comment