Ini adalah projek minggu lepas. Bukan selalu buat roti canai ni, setahun tu rasanya cuma sekali je.
Kali ni dapat 12biji doh besar2, so...ambil masa 4 hari jugak nak abiskan...GLURRRPPP!!
Resepi mmg ikut resepi cam kat bawah, tapi air tu biasa ler yer...agak2 sendiri..
Kalau nak lihat feedbacks dan tips boleh refer kat sini.
Apapon, mmg menjadi dan sedap dimakan begitu sahaja.Rugi kalo tak mencuba~~~
Bahan-bahan ( 12-16 biji )
- 550 gm tepung gandum
- *250 gm air
- *1 egg-50gm
- *3 Tbsp susu pekat manis-60gm
- *1 tsp garam-6gm
- *1 tsp butter/margerin-15gm
- 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
Cara-cara
- masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
- masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
- uli hingga jadi doh
- rehatkan doh selama 10min
- uli lagi selama 5min
- **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
- advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
- bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
3 comments:
waa..4 hr tuh nk abiskn,jenuh!
ahad arituh pgi tsutaya, konon nk tgk bm arituh..tapi kan sebijik pon x tinggal huhuhu.pada muka, arituh sombong + komen bnyk sgt!
@Ayu...
cari kat auction je la...bawah 5sen boleh dapat...
mmm...sebab tu ler buat roti canai setahun sekali jer...kehkehkehkeh
Mamak! Roti kosong satu!
Heh heh
Post a Comment