Tapi biasanya kalo setakat tepung 250g @ 300g, su uli tangan je...then utk naikkan (醗酵)tu baru guna Bread Maker.
Baru2 ni mencuba Marble Bread yg resepi asal diambil dari MyResepi ( lihat SINI utk lebih detail).Tapi ada step yg su ikut buku memasak jepun.
Hasilnya??? Jeng jeng jeng ...
Setelah dikerat dua |
Dari atas |
Alhamdulillah...mendapat sambutan hangat ahli2 rumah. Mula2 buat 250g, sekali makan...besoknya buat 500g lak...pon sekali hadap je...tak rugi mencuba tau!!
Apa yg lainnya ialah step utk membuat marble la...Cara su ;
1- Bahagikan doh kepada beberapa bahagian ( kena ganjil la ye).
2- Sbgi contoh : 4 bahagian kosong, 3 bahgian coklat
3- Terap memanjang dan tindihkan berselang seli
4- Lipat 2 @3
5- Pusingkan 90degree dan terap memanjang lagi *ala2 nak buat kuih lidah*
6- Gulung dan potong 4 atau 2 ikut suka
7- Susun dalam loyang pembakar
2 comments:
bestnyer homemade roti... :)
Bdk 2 org tu mmg suker...suker sbb bole kacau skali...hehe ;D
Post a Comment