Musim Roti menyerang lagi rumah ni.
Dua minggu berlalu selepas gempa bumi kuat & tsunami melanda utara Jepun pada 11-03-2011.
Gangguan elektrik secara berkala yg dilaksanakan di Tokyo secara tak langsung menjejaskan pengeluaran brg2 makanan, selain sikap orang ramai yg membeli lebih untuk menyimpan stok.
Tambahan lagi Loji Nuklear, Fukushima masih blom stabil dan bahan radioaktif yg melebihi standard kerajaan Jepun seperti Iodin & Cecium sudah mula dijumpai pada beberapa jenis sayuran & air paip. & air laut.
Keadaan masih terkawal kat sini, stok roti juga masih byk, cuma.....roti yg bole dimakan (atas2 sebab ingredients), takdakkkkk....huhuhuhu
Mau tak mau...kena la buat roti sendiri.
Baru2 ni mencuba roti putih dari blog Ros, empunya Jintanmanis.com tu.
Hasilnya???? fuyyyyoooooo...terangkat ooooo
Ini roti buku....gebusss kan??? |
Yg ni lak roti bun kecik2....ada yg kosong, ada yg filling sosej |
Yg ni lak doh yg sama tapi letak chocolate chip |
Setakat ni baru buat 2 kali, yg setiap kali tu guna 500g tepung roti....Dan hanya sempat bertahan selama sehari je...*Haloba sungguh*
Resepi bole refer sini :
Roti Putih Madu Harum Vanila
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
- kuantiti bahan di bawah untuk 1 acuan roti sandwish dan 1 acuan petak 18cm.
Bahan-bahanya ( untuk doh roti)
500gram tepung roti
3 sudu besar madu
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 sudu besar gula
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
3 sudu besar shortening@lemak sayuran
220ml air suam
6gram yis ( ros guna jenama mauripan)
4 sudu besar water roux
1 sudu kecil garam
beberapa titik esen vanila
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu
Cara-caranya ( Doh Roti)
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
4. Bahagi doh pada 2 bahagian, 1 bahagian di bahagi dua dan bulat-bulatkan setiap satu, masukakan dalam acuan sandwish loaf dan 1 bahagian lagi di bahagi pada 9 bahagian kecil dan bulat-bulatkan, susun dalam acuan petak 18cm, Biarkan doh naik dua kali ganda, masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit ke 1 jam, gliss permukaan doh dan bakar pada suhu 180 darjah selama 16-18 minit atau sehingga permukaan bun perang.
No comments:
Post a Comment