Saturday 5 March 2011

Musim Roti

Xtvt menroti semakin aktif sekarang...Salah satu sebabnya ialah Jannah yg suka ler sesgt makan roti bun dan mgkin juga kerana adanya `tukang uli` baru kat rumah.
Tapi biasanya kalo setakat tepung 250g @ 300g, su uli tangan je...then utk naikkan (醗酵)tu baru guna Bread Maker.

Baru2 ni mencuba Marble Bread yg resepi asal diambil dari MyResepi ( lihat SINI utk lebih detail).Tapi ada step yg su ikut buku memasak jepun.

Hasilnya??? Jeng jeng jeng ...
Setelah dikerat dua
Dari atas

Alhamdulillah...mendapat sambutan hangat ahli2 rumah. Mula2 buat 250g, sekali makan...besoknya buat 500g lak...pon sekali hadap je...tak rugi mencuba tau!!

Apa yg lainnya ialah step utk membuat marble la...Cara su ;
1- Bahagikan doh kepada beberapa bahagian ( kena ganjil la ye).
2- Sbgi contoh : 4 bahagian kosong, 3 bahgian coklat
3- Terap memanjang dan tindihkan berselang seli
4- Lipat 2 @3
5- Pusingkan 90degree dan terap memanjang lagi *ala2 nak buat kuih lidah*
6- Gulung dan potong 4 atau 2 ikut suka
7- Susun dalam loyang pembakar

2 comments:

lina said...

bestnyer homemade roti... :)

Suhaila said...

Bdk 2 org tu mmg suker...suker sbb bole kacau skali...hehe ;D